Yin yoga

Mijn Yin yogales bestaat meestal uit een korte meditatie en ademhalingsoefeningen, gevolgd door een combinatie van Yin yogahoudingen, Tai Chi en zachte beweging op het tempo van de adem. De les wordt altijd afgesloten met een eindontspanning, de Savasana.

Yin yoga is een zachte toegankelijke vorm van yoga, gericht op ontspanning en herstel van energie. De begrippen yin en yang zijn afkomstig uit de Chinese Tao, zoals ook het welbekende yin yang symbool. Yin symboliseert het vrouwelijke (zacht, aarde, koud, donker, maan) en yang het mannelijke (dynamisch, hemel, warmte, licht, zon). Het streven is naar een balans van deze twee elementen. Vaak is er veel yang aanwezig in ons dagelijks leven met een baan, gezin, drukke stad en sociale activiteiten. Met behulp van Yin yoga kan de balans weer worden teruggevonden.

In een Yin yogales gaan we opzoek naar daar waar het lichaam spanning vasthoudt. Elke houding heeft een specifiek effect op het lichaam. Dit kan een compressie of een rek zijn op een bepaalde plek; de target-area. We zoeken hierbij de grens van de houding op, daar waar je wellicht wat ongemak ervaart door de compressie of rek, maar het nog niet pijnlijk is. De houdingen (āsanas) worden langer aangehouden waardoor je echt de tijd hebt om de spierspanning los te laten. Hierdoor wordt het bindweefsel versoepeld en versterkt. Om het optimale effect te bereiken wordt gebruik gemaakt van props (attributen) zodat de houding aangepast kan worden aan jouw lichaam. Het gaat er dus niet om hoe de houding eruit ziet of hoe ver je in een houding kan komen. Centraal staat de vraag:

“Hoe kan ik op dit moment het beste voor mezelf en mijn lichaam zorgen?”

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde lopen er in het lichaam verschillende energiekanalen, meridianen genoemd. Door deze energiekanalen stroomt chi, wat in de Indiase traditie prana wordt genoemd. Chi, of prana, is de levensenergie, de universele energie. Wanneer chi niet goed doorstroomt kan dit zich uiten in lichamelijke klachten/ziekten en psychische klachten. Yin yoga bevordert de doorstroming van chi en kan eventuele blokkades opheffen.