Welke yoga bij eetproblemen?

Yoga betekent ‘verbinden’. Verbinden in de brede zin, dus met jezelf, met de ander, met de wereld om je heen. Als je een eetprobleem hebt is deze verbinding vaak zwak of niet meer aanwezig. De verbinding tussen je hoofd en hart speelt bij het herstel van een eetprobleem een belangrijke rol. Lees hier meer over in mijn blog over mijn visie op eetproblemen.

Er zijn veel verschillende vormen van yoga, net zoals er veel verschillende mensen zijn die yoga beoefenen en zij hebben ook allen een andere motivatie. In sommige gevallen beoefenen mensen yoga om sterker of leniger te worden, in andere gevallen gaat het meer om de spirituele ervaring of om handvatten voor in het dagelijks leven. De belangrijkste intentie van een les is dat je leert zorgen voor je lichaam. Welke vorm je ook doet, het is nooit de bedoeling om je lichaam te beschadigen. Sommige vormen zoals Ashtanga en Bikram zijn meer gericht op de fysieke doelen. Aan de andere kant zijn de rustige vormen zoals Yin en Restorative juist gericht op ontspanning en herstel. Hiertussen bestaan allerlei vormen en zijn er ook grote verschillen in de manier waarop een docent lesgeeft.

Wanneer iemand met een eetprobleem yoga wil gaan doen raad ik aan om te starten met een zachte vorm van yoga, zoals yin yoga of restorative yoga. Yin yoga is een rustige vorm van yoga waarin zittende of liggende houdingen voor een aantal minuten worden vastgehouden. Op deze manier kan er een diepe ontspanning worden bereikt. Het maakt niet uit hoe de houding eruit ziet, het gaat erom dat er geen pijn is en ontspanning bereikt kan worden. We zetten hulpmiddelen in zoals kussens en dekens om de houding voor elk lichaam haalbaar te maken. Wil je meer weten over yin yoga dan kan je daar hier meer over lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s